Maja Håkansson

Berätta lite om dig själv!

Jag är 27 år och från Stockholm men är bosatt i Uppsala sendan åtta år tillbaka med min sambo, häst och kanin. Jag flyttade hit för att plugga till byggnadsingenjör och blev kvar, jobbar nu som projektingenjör.


Berätta om din häst!

Shila (Shi la po) är min fösta häst som jag spontant köpte när jag flyttade till Uppsala, och oj så bra det blev! Hon kom till mig när hon var 9 år och hade då startat flertalet lopp och sedan fått varva ner i en hage som sällskapshäst. Hon är en ambitiös dam som vet vad hon vill och som älskar att vara ute i skogen och springa fort. Hon och jag har tillsammans utvecklats från nybörjare till där vi är idag.


Har du någon gren eller inriktning du satsar extra på?

Egentligen inte, det vi båda tycker är roligast är att lära oss nya saker. Pga en skada har vi fått sluta hoppa så nu gör vi allt utom det!


Hur länge har du ridit ridtravare?

Jag började rida när jag var 16 år då som medryttare och sedan fodervärd på värdens snällaste travare. Han var den bästa läromästaren man kan ha som nybörjare, lugn, trygg och förlåtande. Så jag har ridit travare från första stund.

Har du någon koppling till travet förutom att du har ridtravare?

Nej, ingen alls.

 

Vad är ditt mål för 2022?

Målet för i år är att starta några 1* dressyrtävlingar inom Ridsportförbundets tävlingar och att få en bärigare vänstergalopp.

 

Vad är du stolt över?

Jag är såklart otroligt stolt över Shila och att jag vågade ta steget att köpa henne bara 4 år efter att jag satt på en häst för första gången.


Har du någon förebild inom hästvärlden?

Såklart finns det många jag ser upp till men någon jag följt länge som jag tycker rider väldigt bra och har en positiv inställning och gör allt för sina hästar är Lina Dolk.

 

Hur länge har du suttit styrelsen för UppVäst?

Detta är mitt andra år som suppleant.

 

Vad tycker du är roligast med att arbeta ideellt?

Att sitta i Uppväst styrelse är otroligt roligt och lärorikt. Både att få lära sig hur en förening fungerar och också all kunskap som finns kring travhästar i gänget. Det bästa med att anordna tävlingar och annat är att får se hur stolta hästägare är över sina hästar och hur alla utvecklas. Såklart är det också roligt när vi får uppskattning för den tid vi lägger ner privat på att planera, ordna och genomföra aktiviteter för våra medlemmar.

 

Vad tycker du är det viktigaste med Ridtravarförbundet?

Jag tycker det är viktigt att ridtravaren visas upp och hur livet för hästarna fortsätter efter en travkarriär.

 

Finns det något du skulle vilja ändra eller genomföra inom Ridtravarförbundet?

Jag behöver bli mer insatt i deras arbete för att kunna säga något men jag skulle önska att både förbundet och föreningarna syns mer på tex mässor, tävlingar och på sociala medier.