Frida Jenssen

Berätta lite om dig själv!

Jag är 31 år och bor med min sambo David i Uppsala. Kommer från Öland där jag började rida redan som 3-åring, både min morfar och min kusin hade hästar när jag växte upp så det har alltid funnits nära.

När jag var åtta fick jag min första ponny, ett Gotlandsruss som hette Donna.


Berätta om din häst!

Kiss me Quick, eller Quicken som han kallas är en valack med starkt humör och som är väl medveten om hur söt han är, vilket han utnyttjar till fullo. Det bästa han vet är att ha lerspa och att ställa sig på de mest märkliga placeringarna i hagen, därför går han också under smeknamnet Bergsget i stallet.


Han är en lyhörd, fin och modig häst, som inte räds nya utmaningar.


Har du någon gren eller inriktning du satsar extra på?

Quicken och jag är relativt nya med varandra, han gick av travet förra året, år 2021, så målinriktningen är att vi ska lära känna varandra och tillsammans komma på vad som funkar för oss. Så till en början blir det att fokusera på att göra honom till en ridtravare.


Hur länge har du ridit ridtravare?

Sedan oktober 2021! Det är väldigt nytt för mig att själv äga en ridtravare, men sedan fem år tillbaka var det Jessica Erlandsson som introducerade mig för ridtravare, sedan dess har jag varit delaktig i flera tävlingar som funktionär och verkligen fått upp ögonen för en ny värld.


Innan jag flyttade till Uppsala hade jag aldrig hört om att det fanns de som omskolade travare, helt fantastiskt tycker jag!


Har du någon koppling till travet förutom att du har ridtravare?

Nej, jag har faktiskt inte det, förutom något besök på Kalmartravet. Jag kom in i ridtravarvärlden på ett bananskal, och vilken tur det var!


Vad är ditt mål för 2022?

Att både jag och Quicken ska hålla oss friska och glada, så vi kan börja jobba lite mer och utforska Quickens egenskaper och attribut ännu mer.


Vad är du stolt över?

Jag har tävlat lite i både hoppning och dressyr när jag var yngre, men det som jag är allra mest stolt över är att jag faktiskt vågade satsa på att köpa en travare som jag ska göra till ridhäst. Jag är stolt över att jag tog mig mod att ta hem Quicken och vilken tur att jag gjorde det!


Hur länge har du suttit styrelsen för UppVäst?

Sedan den 30 januari 2022, ser så mycket fram emot att få vara en del av Uppland/Västmanland gemenskapen!

Vad tycker du är roligast med att arbeta ideellt?

Det mest fantastiska är ju gemenskapen som skapas och att se att det finns så många som vill samma sak, att ta hand om sina hästar och få inspiration av andra ryttare.


Vad tycker du är det viktigaste med Ridtravarförbundet?

Jag tycker att det är viktigt att förmedla att det faktiskt finns flera vägar efter ett liv på travet, att visa att dessa "gamla" travare är helt fantastiska även som ridhästar.


Finns det något du skulle vilja ändra eller genomföra inom Ridtravarförbundet?

Jag tror att det skulle vara jättebra om vi syns mer! Jag hade som sagt aldrig hört talas om att det fanns de som engagerade sig i att skola om travare, vilket är fantastiskt och det

borde synas mer utåt till ryttare över hela Sverige.


Förebild inom hästvärlden?

Min förebild sedan jag var barn har varit Malin Baryard, som de flesta i min ålder skulle jag tro, och i vuxen ålder såklart även Peder Fredricson som har en sund syn på relationen mellan ryttare och häst. I övrigt har jag alltid sett upp till de i min närhet som har ett naturligt och genuint intresse för hästar. Vi vet nog alla att det kan bli stor hets kring egentliga oviktiga saker, och att det är, från ställen till ställen, en materialsport.


Jag har alltid beundrat de som har kopplat bort det och bara fokuserat på hästen och dennes mående. Denna typ av förebild skapades starkt på min ridskola Aledal på Öland där ägaren tillika min lärare alltid var noga med hur hästen jobbade och mådde och att man som ryttare alltid ska anpassa sig till det. Det har alltid fascinerat mig hur man kan få en sån stark kontakt med hästar, vilket såklart är en av anledningarna till att jag har ridit i över 25 år.