Jessica Erlandsson

Berätta lite om dig själv!

35 år gammal, bor med min sambo Victor på en gård i Tuna utanför Alunda med två hundar, fem katter, höns och tre hästar varav en inackordering. Jobbar till vardags som personlig assistent.


Jag fick min första ponny när jag var fem år. Sen dess har jag varit fast. I hela 30 år har jag haft häst, förutom några års uppehåll när jag bodde i Åkersberga.


Berätta om din häst!

Bale la Marc, kallas Bamse, är en hingst född år 2013. Han är en import från Danmark och gick på travet fram till mars år 2019. Jag köpte honom sommaren

år 2019 via en annons på Facebook.


Han ville inte gå på travet längre så han fick bli ridhäst istället. Bamse är en fantastiskt snäll häst, trots att han är hingst så är han otroligt lugn och snäll och kan gå med andra valacker i hagen. Han var oinriden när han kom till mig, men det var inga problem att bara sadla och hoppa upp! Otroligt okomplicerad och vänlig och älskar morötter.


Har du någon gren eller inriktning du satsar extra på?

Inte direkt. Eller jo, jag får väl inse att jag blivit mer och mer en dressyrtant eftersom jag tycker att dressyr är otroligt roligt att rida. Men jag gillar alla grenar, så vi kommer göra det vi tycker är roligt och det vi klarar av.


Hur länge har du ridit ridtravare?

Jag är uppväxt med travare men att just skola om travare till ridhäst har jag gjort sedan år 2013. Jag har haft fem st ridtravare sedan dess. 


Har du någon koppling till travet förutom att du har ridtravare?

Ja, min mamma var amatörtränare när jag var liten. Sena kvällar på Solvalla och många timmar i bilen till olika travbanor. Det var livet! Vi bodde på en gård där det fanns flera stall med travhästar. Jag har även jobbat både i amatör- och proffstall vilket är det absolut roligaste jag har gjort, man fick betalt för sin hobby, kunde inte bli bättre, haha.


Vad är ditt mål för 2022?

Vårt mål är att komma igång igen. Efter en lång skadehistorik så har vi sakta men säkert börjat komma igång igen. Vi ska börja träna dressyr regelbundet för tränare och komma upp i kondition och styrka. 


Vad är du stolt över?

Jag är mest stolt över mig själv faktiskt och mina två första ridtravare jag hade; Arne och Torsten.

Från att vara helt gröna, både hästarna och jag själv inom själva ”ridningen” till att ta oss till LA nivå i dressyr och 1 meter hoppning.

Vi vann och blev placerade i iprincip allt vi var med i, samt att bli distriktsmästare ett flertal gånger med Arne och att vi deltog i Riks med bra placeringar. Jag är även stolt över mitt sätt att skola om mina hästar jag haft, att jag alltid låtit det ta den tid det tar och att ta det i deras egen takt. Jag har alltid sett till deras eget bästa och aldrig stressat fram någonting, vilket har gett mig glada och positiva hästar.

Har du någon förebild inom hästvärlden?

Peder Fredricson i alla lägen.


Hur länge har du suttit styrelsen för UppVäst?

Jag har varit ledamot och tävlingsansvarig i styrelsen sedan år 2015 och nu är jag vice ordförande sedan år 2022.


Vad tycker du är roligast med att arbeta ideellt?

Gemenskapen och att alla brinner för samma intresse och att anordna tävlingar. Få lära känna nya människor och att jag har fått många nya vänner och bekantskaper genom åren!


Vad tycker du är det viktigaste med Ridtravarförbundet?

Att visa att travhästen kan få ett bra liv efter sin karriär på travet. Att visa att dom är fantastiska allroundhästar som kan så mycket mer med rätt träning. Men att även förmedla kunskap och förståelse om travhästen i sig och travet eftersom alla inte haft det intresset eller kunskapen bara för att man köper en ridtravare.


Finns det något du skulle vilja ändra eller genomföra inom Ridtravarförbundet?

Vi behöver synas och höras mer så att fler hittar till oss och att vi blir fler så att engagemanget blir större för vårt förbund.